Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Hodowla zwierząt w Polsce - geografia

Ostatnio komentowane
www.wp.pl
as • 2018-01-15 17:25:25
Ty fajny
Fajnioszek • 2018-01-14 21:10:46
Śmierć Husa ukazuje prawdę o papiestwie, zresztą po dziś dzień te funkcje się nie z...
Małgorzata Konstańczak. • 2018-01-14 12:54:49
bardzo fajne i pomogło mi wypełnić zeszytb lektur
killer • 2018-01-14 12:44:13
@Krzysiek, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Już poprawione.
ADMIN • 2018-01-15 09:04:30
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Hodowla zwierząt w Polsce - geografia

Jeśli analizujemy produkcję globalną rolnictwa w 2011 roku okazuje się, że produkcja roślinna przeważa nad zwierzęcą (odpowiednio – 56% i 44 %). W odniesieniu do produkcji towarowej rolnictwa (przeznaczonej na sprzedaż) produkcja zwierzęca ma większe znaczenie – 53,5% (chociaż udział ten jest znacznie mniejszy niż 10 lat temu).

Wśród najważniejszych zwierząt hodowlanych w Polsce należy wymienić: bydło, trzodę chlewną i kury.

Pogłowie bydła w Polsce wynosiło w 2011 roku ponad 5 mln 750 tys. sztuk. Do niedawna w Polsce przeważał mieszany – mleczno-mięsny kierunek chowu bydła. Współcześnie – wraz ze specjalizacja gospodarstw hodowlanych – hodowcy stawiają bądź na rasy mleczne, bądź na mięsne. Polska od szeregu lat znana jest jako ważny eksporter mleka w proszku i produktów mlecznych. Mleczność polskich krów (przeciętny roczny udój mleka od 1 krowy) wynosi >4600 litrów. Coraz bardziej popularna (z racji dobrej jakości i stosunkowo niskiej ceny) na rynkach Unii Europejskiej jest też polska wołowina.
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło w 2011 roku ok. 12, 5 mln sztuk. Hodowla trzody chlewnej odbywa się zarówno w małych gospodarstwach rolnych w ograniczonym stopniu uczestniczących

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 2 =