Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Problem ubóstwa i głodu na świecie - rejony, kraje, statystyki

Ostatnio komentowane
lol gitara siema
wojskowy • 2016-12-11 07:41:40
W tym artykule jest błąd merytoryczny. Otóż edykt mediolański, wydany przez cesarza K...
Nicodemus • 2016-12-10 22:33:06
głupie do rzeczy na drugi raz
felisityfornow • 2016-12-10 17:19:44
Spoko?
DOWNN • 2016-12-10 15:00:50
Jest ok
Uczeń2002 • 2016-12-10 13:39:29
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Problem ubóstwa i głodu na świecie - rejony, kraje, statystyki

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) dobowa wartość kaloryczna pokarmów wystarczająca dla normalnego funkcjonowania organizmu dorosłego człowieka wynosi 2500 kcal (wartość pożądana to 2700 kcal). Są to oczywiście wartości uśrednione. Więcej energii potrzebują mieszkańcy umiarkowanej i zimnej strefy klimatycznej niż mieszkańcy strefy gorącej. Podobnie zapotrzebowanie energetyczne osób wykonujących ciężkie prace fizyczne jest większe niż osób wykonujących pracę biurową.

Głód to stan długotrwałego i silnego (ilość energii dostarczanej przez pokarm znacznie odbiega od normy dobowej - <2000 kcal) niedożywienia. Niedożywienie to stan organizmu będący skutkiem niedoboru (często długotrwałego) składników pokarmowych (gł. tłuszczów i węglowodanów), jak również niedoboru określonych składników (białka, witamin, soli mineralnych) w spożywanych pokarmach. Skutkiem niedożywienia jest zazwyczaj utrata masy ciała, znaczne osłabienie organizmu, apatia lub rozdrażnienie. Brak w pożywieniu określonych substancji odżywczych prowadzi do chorób z tym związanych (np. choroba kwashiorkor wywołana niewystarczającą ilością białek w diecie, czy krzywica wywołana brakiem

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
3 + 2 =