Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Zmydlanie tłuszczów

Ostatnio komentowane
Co jest przyczyna , ze czastki maja ladunek elektryczny , czy nie jest to podobny mechan...
Le • 2017-07-22 21:28:41
W modelu stardardowym mezo obojetny ( pi ) zbudowany jest z kwarku ( u ) i antykwarku ( u...
Lech Lechman • 2017-07-22 19:28:02
Dlaczego nie ma daty wstawienia komentarza? Manipulacja?
Ciekawski • 2017-07-22 07:43:14
niech twardo sprawuja swoj urzad
kasia • 2017-07-20 17:16:17
Najwyższy czas skonczyc z bezprawie a sędziów którzy są polityczni wyrzucić z zawodu...
Maria • 2017-07-14 10:13:27
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Zmydlanie tłuszczów

Zmydlanie (saponifikacja)- alkaliczna hydroliza estrów prowadząca do powstania soli kwasów karboksylowych.

Produkcja mydeł odbywała się tradycyjnie poprzez hydrolizę wodorotlenkiem sodu tristearynianu glicerolu CH(CH _{2}) _{2} O _{3} ( C _{17}H _{35}CO _{2}) _{3}    . W wyniku hydrolizy powstaje stearynian sodu  C _{17}H _{35}CO _{2}Na   - główny składnik mydeł. Mydła lepszej jakości powstają z oleju palmowego, tworzy się wówczas palmitynian sodu  C _{15}H _{31}CO _{2}Na  . W wyniku reakcji saponifikacji z KOH powstają karboksylany potasu, stosowane do produkcji mydeł płynnych. Poniżej na rysunku 1 przedstawiono schemat reakcji zmydlania.

Rys. 1. Schemat reakcji zmydlania przy udziale NaOH.

Polecamy również:

  • Mydła – właściwości, wzory, zastosowanie

    Do wieku osiemnastego mydło nie było szeroko stosowane. Pierwsze mydło powstalo jednak znacznie wcześniej. Już w starożytności fenicjanie zauważyli ze gotując kozi tłuszcz z węglem drzewnym można otrzymać grudkowatą masę. Więcej »

Komentarze (0)
2 + 2 =