Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Właściwości stali

Ostatnio komentowane
Do d**y
Hn 88H • 2016-12-06 20:48:20
Polecam
Ola6a • 2016-12-05 19:19:19
super
sr • 2016-12-05 18:58:48
Dzięki za pomoc!
Uczeń • 2016-12-05 17:25:49
Moja nauczcielka zagroziła mi że pozwie mnie do sądu jak na wypracowania będe kopiowal...
drtjfghjfcghfcgh • 2016-12-05 15:17:27
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Właściwości stali

Stal jest stopem żelaza, zawierającym niewielki dodatek węgla (do 2%) oraz inne pierwiastki, takie jak np. mangan, chrom, czy molibden. Dzięki obecności tych dodatków, stal wykazuje znacznie lepsze właściwości fizykochemiczne oraz mechaniczne niż pierwiastkowe żelazo: wyższą wytrzymałość mechaniczna i cieplną, większą twardość lub elastyczność, odporność na korozję oraz działanie różnorodnych chemikaliów (bierność chemiczną). Zastosowanie dodatków w postaci metali takich jak chrom, wolfram, wanad, molibden czy cyrkon pozwala uzyskać stal o bardzo dobrych właściwościach, jednak znacząco podnosi cenę stali (wysoki koszt surowców oraz skomplikowanie procesu produkcji). Najtańsze i najszerzej dostępne są tzw. stale niestopowe (stale węglowe). Zawierają one bardzo niewiele dodatków stopowych, najczęściej tylko mangan i węgiel. Droższe stale stopowe wykorzystywane są na ogół w sytuacjach, w których wymagane są specyficzne własności stali (np. stal odporna na korozję, trwała termicznie lub bierna chemicznie). Ogólne podsumowanie właściwości stali w zależności od rodzaju i zawartości dodatków stopowych przedstawiono w tabeli 1.

Tabela 1. Rodzaje i skład stali oraz ich zastosowanie

Rodzaj stali

Rodzaj i zawartość dodatków

Własności i zastosowania

Stal niskowęglowa

Niska zawartość C (<0,3%)

miękkie i elastyczne gatunki stali, najtańsze i szeroko stosowane

Stal średniowęglowa

Zawartość C od 0,3 do 0,6%

Dobre własności mechaniczne, balans pomiędzy twardością a ciągliwością

Stal wysokowęglowa

Zawartość C od 0,6 do 1%

Gatunki stali o wysokiej wytrzymałości mechanicznej i twardości, wykorzystywane np. do produkcji sprężyn i mocnych drutów stalowych

Stal ultrawysokowęglowa

Zawartość C od 1 do 2%

Najtwardsza (ale też najbardziej krucha) stal używana do produkcji ostrzy noży, dłut

Stal nierdzewna

Co najmniej 10% Cr

Stal odporna na korozję, wykorzystywana do produkcji sztućców naczyń kuchennych, narzędzi chirurgicznych

Stal szybkotnąca

C 0,75-1,3%, Cr 3,5-5,0%, W 6-19%, V 1,0-4,8%, Mo 3,0 do 10%

Stal bardzo twarda, zachowująca wytrzymałość w temp. do 600°C, stosowana do produkcji narzędzi do obróbki skrawaniem takich jak np. wiertła

Polecamy również:

  • Stopy metali – definicja, rodzaje, zastosowanie

    Stop to mieszanina lub roztwór stały dwóch lub więcej pierwiastków metalicznych. Stop może być homogenicznym roztworem stałym, mieszaniną oddzielnych faz metalicznych lub związkiem międzymetalicznym bez wyraźnych granic faz, może też zawierać jednocześnie więcej niż jedną z wymienionych form.... Więcej »

  • Nawozy sztuczne – definicja, rodzaje, zastosowanie

    Nawozy sztuczne to substancje chemiczne wykorzystywane do wzbogacania gleby w makroelementy, takie jak azot, fosfor, potas, wapń, magnez i siarkę, a także mikroelementy takie jak bor, chlor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk, czy nikiel, które są niezbędne do życia roślin. Intensywna uprawa roślin... Więcej »

  • Barwniki – definicja, rodzaje, zastosowanie

    Barwniki to substancje chemiczne, które zmieniają kolor odbitego lub przechodzącego światław wyniku selektywnej absorpcji wybranej długości fali elektromagnetycznej. Ten fizyczny proces różni się od fluorescencji, fosforescencji czy innych rodzajów luminescencji w trakcie, których... Więcej »

  • Farby i lakiery – charakterystyka, rodzaje

    Farbami nazywamy ciekłe mieszaniny, które po naniesieniu na podłoże cienkiej warstwy konwertowane są na stałe filmy mające na celu nadać powierzchni pożądany kolor, teksturę lub ochronę. Więcej »

  • Kleje – charakterystyka, rodzaje, zastosowanie

    Klej jest dowolną substancją, która  zwiększa adhezje, stosowany na styku materiałów , wiąże  ze sobą powierzchnie zapobiegając ich rozdzieleniu. Więcej »

Komentarze (0)
3 + 5 =