Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Węglowodany – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
elo
pedal • 2018-01-22 08:01:22
vit. c rozpuszczalna w wodzie
beka • 2018-01-21 21:32:49
Bardzo przydatne
Mielo • 2018-01-21 11:58:36
Świetne!
Łongakom • 2018-01-21 11:17:13
bardzo lubie to moja rodzina
kalioficjalny • 2018-01-18 13:08:57
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Węglowodany – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Węglowodany- wystepowanie, właściwości, zastosowanie

Słowo węglowodan  wywodzi się od nazwy glukozy. Jako pierwszą z cukrów otrzymano w czystej postaci właśnie glukozę o wzorze C_6H_{12}O_6  i uważano ją za hydrat węgla:  węglo-wodan.  Jakkolwiek teoria taka szybko upadła to nazwa pozostała i do dziś określamy nią szeroką grupę polihydroksylowanych aldehydów i ketonów, zwanych potocznie cukrami.

Węglowodany występują w roślinach jadalnych (cukier, skrobia) w drewnie, papierze (celuloza) w komórkach w DNA oraz jako część błon w komórkach. Istnieją także leki o budowie węglowodanów. Węglowodany to podstawowe źródło energii w procesach życiowych. Glukoza jest  wytwarzana w procesie fotosyntezy przez rośliny, dlatego jest najważniejszym cukrem prostym. Szacuje się że około 50% suchej biomasy na ziemi wszystkich zwierząt i roślin stanowią polimery glukozy.

Węglowodany- podział, wzory

Podział węglowodanów:

Monosacharydy- cukry proste, nie da się ich przekształcić na drodze hydrolizy w mniejsze cząsteczki np. glukoza, fruktoza

Monosacharydy ze względu na budowę chemiczną dzielimy także na aldozy i ketozy. Glukoza ponieważ zawiera grupę aldehydową należy do aldoz, ponieważ zbudowana jest z sześciu

Polecamy również:

Komentarze (0)
3 + 1 =