Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Tłuszcze nienasycone – wzory, podział, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
A o bombie H , to jakoś nikt nie wie
Artyk • 2017-05-25 19:18:45
Rrhhf
Rsr • 2017-05-25 17:00:51
Fajny artykuł. Jestem brąz 5 w LoL. Pozdrawiam Bronzowe Myśli.(Ta strona jest poświęc...
Bronz pinć • 2017-05-25 16:53:26
x/d
ktoś • 2017-05-25 15:02:58
Jej
Nie • 2017-05-25 07:48:33
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Tłuszcze nienasycone – wzory, podział, właściwości, zastosowanie

Tłuszcze nienasycone-  wzory, nazewnictwo

Tłuszcze można podzielić ze względu na ich pochodzenie na zwierzęce i roślinne oraz ze względu na ich budowę na  nienasycone i nasycone.

Tłuszczami nienasyconymi nazywać można te triglicerydy, które powstały  z nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Przykłady takich tłuszczów i olejów:

  • Oliwa z oliwek składa się w 87% z nienasyconych kwasów tłuszczowych (80% kwas oleinowyCH _{3} (CH _{2} ) _{7} CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H, 7% kwas linolowyCH _{3} (CH _{2} ) _{4}CH=CHCH _{2}  CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H)
  • Olej arachidowy składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych (60% kwas oleinowyCH _{3} (CH _{2} ) _{7} CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H, 20% kwas linolowyCH _{3} (CH _{2} ) _{4}CH=CHCH _{2}  CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H)
  • Smalec składa się w 56% z nienasyconych kwasów tłuszczowych (50% kwas oleinowyCH _{3} (CH _{2} ) _{7} CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H , 6% kwas linolowyCH _{3} (CH _{2} ) _{4}CH=CHCH _{2}  CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H)

Tłuszcze nienasycone – właściwości, zastosowanie

Kwasy tłuszczowe zawierające izolowane wiązania cis są substancjami niezbędnymi dla ssaków. W organizmie człowieka możliwa jest  dehydrogenaza  nasyconego kwasu tłuszczowego (kwasu stearynowego) do jednonienasyconego kwasu oleinowego. W organizmie człowieka nie ma natomiast enzymów pozwalających z kwasu oleinowego utworzyć dwunienasycony kwas linolowy.

Kwas linolowy występuje w dużych ilościach w olejach roślinnych i ziarnach zbóż. Kwasy eikozapentaenowy (wielonienasycony kwas- metabolit kwasu linoleanowego),

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 2 =