Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Tłuszcze nienasycone – wzory, podział, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
Popieram Profesora
Szymon • 2017-02-21 10:32:57
Analiza i interpretacja wierszy Miłosza to męka...
maturzysta • 2017-02-19 17:29:33
Beznadzieja
Jerzy • 2017-02-19 14:52:08
XDDDDDDD
XD • 2017-02-17 09:04:28
Myślę że notatka jest bardzo przydatna. Pozdrawiam Angelika
Angelika • 2017-02-17 08:55:40
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Tłuszcze nienasycone – wzory, podział, właściwości, zastosowanie

Tłuszcze nienasycone-  wzory, nazewnictwo

Tłuszcze można podzielić ze względu na ich pochodzenie na zwierzęce i roślinne oraz ze względu na ich budowę na  nienasycone i nasycone.

Tłuszczami nienasyconymi nazywać można te triglicerydy, które powstały  z nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Przykłady takich tłuszczów i olejów:

  • Oliwa z oliwek składa się w 87% z nienasyconych kwasów tłuszczowych (80% kwas oleinowyCH _{3} (CH _{2} ) _{7} CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H, 7% kwas linolowyCH _{3} (CH _{2} ) _{4}CH=CHCH _{2}  CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H)
  • Olej arachidowy składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych (60% kwas oleinowyCH _{3} (CH _{2} ) _{7} CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H, 20% kwas linolowyCH _{3} (CH _{2} ) _{4}CH=CHCH _{2}  CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H)
  • Smalec składa się w 56% z nienasyconych kwasów tłuszczowych (50% kwas oleinowyCH _{3} (CH _{2} ) _{7} CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H , 6% kwas linolowyCH _{3} (CH _{2} ) _{4}CH=CHCH _{2}  CH=CH(CH _{2} ) _{7}CO _{2} H)

Tłuszcze nienasycone – właściwości, zastosowanie

Kwasy tłuszczowe zawierające izolowane wiązania cis są substancjami niezbędnymi dla ssaków. W organizmie człowieka możliwa jest  dehydrogenaza  nasyconego kwasu tłuszczowego (kwasu stearynowego) do jednonienasyconego kwasu oleinowego. W organizmie człowieka nie ma natomiast enzymów pozwalających z kwasu oleinowego utworzyć dwunienasycony kwas linolowy.

Kwas linolowy występuje w dużych ilościach w olejach roślinnych i ziarnach zbóż. Kwasy eikozapentaenowy (wielonienasycony kwas- metabolit kwasu linoleanowego),

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 3 =