Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Tłuszcze nasycone – wzory, podział, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
No ch*j tu jest tej charakterystyki elo
wosPRO • 2017-08-20 00:32:13
Witam Dla mnie jednym z największych paradoksów współczesnego świata jest fakt,że p...
pawlo0 • 2017-08-16 17:57:59
WIEM,ŻE MISJE POKOJOWE ŚĄ BARDZO NIEBEZPIECZNE.Podziwiam ludzi,którzy są na misji,ż...
tereska1 • 2017-08-15 08:19:23
Dobre zestawienie. Polecam także ten artykuł http://edueduonline.pl/blog/e-mail-angielsk...
Sara • 2017-08-09 10:30:02
Umiem w matme wiem ile to jest pienc pluz czy
Kujon • 2017-08-08 17:08:22
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Tłuszcze nasycone – wzory, podział, właściwości, zastosowanie

Tłuszcze nasycone – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Najczęściej występującymi w przyrodzie  nasyconymi kwasami tłusczowymi są kwas palmitynowy oraz stearynowy. Kiedy mówi się o tłuszczach nasyconych zwykle ma się na myśli triglicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone w przeciwieństwie do tłuszczy nienasyconych mają zwykle konsystencje stałą. Przykłady takich tłuszczów:

  • masło składa się  głównie z kwasu palmitynowego CH _{3} (CH _{2} ) _{14} CO _{2} H, stearynowego CH _{3} (CH _{2} ) _{16} CO _{2} H, mirystynowegoCH _{3} (CH _{2} ) _{12} CO _{2} H , oraz w 25% nienasyconego kwasu oleinowego
  • masło kokosowe składa się natomiast w 50% z kwasu laurynowegoCH _{3} (CH _{2} ) _{10} CO _{2} H, mirystynowego CH _{3} (CH _{2} ) _{12} CO _{2} H , zaledwie 6% stanowi nienasycony kwas oleinowy.

Rośliny takie jak soja, rzepak, len, slonecznik są zródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jednak nie mogą zastapić masła ze względu na niską temperature topniena. Uwodorninie oleji roślinnych w obecności katalizatora metalicznego usuwa część wiązań podwójnych, co prowadzi do podniesienia temperatury topnienia i powstania margaryny. Ponieważ nie wszystkie wiązania podwójne ulegają uwodornieniu dlatego koncerny spożywcze przekonują, że taki produkt jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Niestety w procesie uwodorniania dochodzi także do zmany geometrii i powstaje też pewna ilość nienasyconych tłuszczów trans. Tłuszcze trans pochodzenia naturalnego mają bardzo dobry wpływ na zdrowie jednak nienaturalne tłuszcze trans są uznawane za sprzyjające rozwojowi miazdzycy i innych chorób cywilizacyjnych.

Polecamy również:

Komentarze (0)
3 + 2 =