Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Tłuszcze – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
Do d**y
Hn 88H • 2016-12-06 20:48:20
Polecam
Ola6a • 2016-12-05 19:19:19
super
sr • 2016-12-05 18:58:48
Dzięki za pomoc!
Uczeń • 2016-12-05 17:25:49
Moja nauczcielka zagroziła mi że pozwie mnie do sądu jak na wypracowania będe kopiowal...
drtjfghjfcghfcgh • 2016-12-05 15:17:27
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Tłuszcze – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Tłuszcze- właściwości, wzory

Tłuszcze zwierzęce i oleje roslinne to najczęściej spotykane lipidy. Fizycznie tłuszcze zwierzece różnia się od oleji, ponieważ smalec, czy masło to ciała stałe, natomiast olej arachidowy czy słonecznikowy są cieczami. Pod względem chemicznym tłuszcze zwierzęce i oleje roślinne są triacyloglicerolami. Triestrami glicerolu (glicyny) z trzema długołańcuchowymi kwasami karboksylowymi. Hydroliza tłuszczu czy oleju daje glicerynę i trzy kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe to nierozgałęzione kwasy karboksylowe o 12-20 atomach węgla. Jesli w kwasie tłuszczowym występują wiąznia podwójne przyjmuje on konfiguracje Z (cis). Poniżej przedstawiono ester glicerolu i kwasu tłuszczowego.

W przyrodzie wystepuje ponad 100 różnych kwasów tłuszczowych poniżej przedstawiono procentowy sład powszechnych tłuszczy i olejów.

Tłuszcze- nazewnictwo

Nazewnictwo tłuszczy wynika ze sposobu ich pozyskiwania. Na przykład olej pozyskiwany z kukurydzy nazywamy olejem kukurydzianym analogicznie nazwy powstały dla oleju rzepakowego, słonecznikowego, kokosowego, lnianego czy arachidowego.

Tłuszcze- zastosowanie

Tłuszcze stanowią zródło oraz magazyn energii dla żywych organizmów. Są stosowane w przemyśle spożywczym włókienniczym oraz w gospodarstwach domowych po hydrolizie w formie mydeł i detergentów.

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 3 =