Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Reakcje aminokwasów

Ostatnio komentowane
Moja koleżanka powiedziała że jak się obudziła przypomniała sobie że dziś piszemy ...
Eliana for nał • 2017-03-29 15:13:51
Ha
Gałgan • 2017-03-28 19:03:29
Hastings Lionel Ismay sam jestes gamoniem
Hastings Lionel Ismay gamon • 2017-03-28 14:31:35
do niczego
mikoloaj • 2017-03-28 07:38:21
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Reakcje aminokwasów

Reaktywność aminokwasów wynika z obecności grup funkcyjnych w strukturze związku. Aminokwasy wykazują szereg współnych właściwości chemicznych wynikających z obecności grupy aminopwej i grupy karboksylowej w strukturze każdego z nich.  Jako kwasy organiczne ulegają reakcjom charakterystycznym dla tych związków w szczególności:

-ulegają estryfikacji w reakcjach z alkoholami

-tworzą amidy w reakcjach z aminami 

Jako związki z grupą aminową mogą reagować z kwasami organicznymi tworząc amidu. Pod działaniem kwasu azotowego(III) α-aminokwasy ulegają dezaminacji wydzialając azot cząsteczkowy. Jest to jedna z pierwszych reakcji służąca wykryciu α-aminokwasów. Dużo efektywniejsza jest reakcja z ninhydryną powodująca zmianę barwy roztowru na purpurowo-niebieską.

Pośród istotnych reakcji grup bocznych należy wymienić:

-estryfikację grupy hydroksylowej w serynie

-utlenienie grup tiolowych prowadzące do formowania mostków disiarczkowych 

-nitrowaniu tyrozyny - reakcja ksantoproteinowa

Polecamy również:

Komentarze (0)
3 + 1 =