Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Reakcje alkoholi

Ostatnio komentowane
elo
lolek • 2016-12-03 10:57:03
I tak nie zdacie cfele XD
Ruhaczmateg • 2016-12-01 17:33:21
wtf
nicnieumiem • 2016-12-01 12:36:50
trudne. z kartkówki mam 2
lolek 004 • 2016-12-01 12:35:11
Tekst jest nie do zrozumienia, merytorycznie niepoprawny. A szkoda.
Apster • 2016-12-01 09:23:32
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Reakcje alkoholi

Można wyróżnić następujące rodzaje reakcji chemicznych, którym ulegają alkohole: substytucji nukleofilowej, eliminacji, estryfikacji, uwodornienia (redukcji) oraz utleniania. W reakcjach tych, z alkoholi można otrzymać odpowiednio – halogenki alkilowe, alkeny, estry, alkany oraz aldehydy, aldehydy albo ketony, a także kwasy karboksylowe.

Reakcje substytucji nukleofilowej alkoholi zachodzą zazwyczaj w środowisku kwaśnym, ponieważ wymagają przyłączenia protonu do grupy hydroksylowej, aby ułatwić jej oderwanie od cząsteczki. Środowisko kwaśne może zapewnić np. obecność kwasu halogenowodorowego, dlatego metoda ta jest skuteczna na przykład dla bromoalkanów. Przykładową reakcją tego typu jest reakcja otrzymywania bromoetanu z etanolu (schemat poniżej).

 bromoetan z etanolu

W reakcjach eliminacji, z alkoholi powstają alkeny. Podobnie jak reakcje substytucji nukleofilowej, reakcje eliminacji wymagają kwaśnego środowiska, które ułatwia oderwanie grupy hydroksylowej. Reakcje eliminacji i substytucji nukleofilowej na ogół biegną konkurencyjnie, przewaga produktu alkenowego lub halogenku zależy od warunków reakcji. Przykładową reakcję eliminacji pokazano poniżej.

 reakcja eliminacji wody

Estryfikacja alkoholi może zachodzić z wykorzystaniem

Polecamy również:

  • Etanol – wzór, właściwości

    Alkohol etylowy (potocznie nazywany po prostu „alkoholem”) jest jednym z najpowszechniej znanych alkoholi. Jego wzór chemiczny to . Znajduje on szerokie zastosowanie, jako rozpuszczalnik, paliwo czy surowiec do syntez chemicznych. Jest on również jednym z najszerzej stosowanych i... Więcej »

  • Glikol etylenowy – borygo – właściwości, wzór, otrzymywanie, zastosowanie

    Glikol etylenowy (1,2-etanodiol), jest jednym z najprostszych dioli. Jest to bezbarwna, bezzapachowa, syropowata ciecz o słodkawym smaku, mieszająca się w każdym stosunku z wodą. Więcej »

  • Otrzymywanie alkoholi

    Alkohole można otrzymać w szeregu reakcji chemicznych, ze związków takich jak alkeny, halogenki alkilowe, aldehydy i ketony, kwasy karboksylowe i estry oraz epoksydy. Najprostsze alkohole, metanol i etanol, można otrzymać poprzez enzymatyczną degradację cukrów (np. glukozy, sacharozy, czy skrobi). Więcej »

Komentarze (0)
3 + 2 =