Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Peptydy – wzór, właściwości, otrzymywanie, zastosowanie

Ostatnio komentowane
Spoko?
DOWNN • 2016-12-10 15:00:50
Jest ok
Uczeń2002 • 2016-12-10 13:39:29
za trudne do zrozumienia
ola, 12 lat • 2016-12-10 11:51:46
takie se
szpilllla • 2016-12-09 15:16:18
NJE WJEM IAK TO ÓIĄĆ
kapi gsóp • 2016-12-09 07:09:04
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Peptydy – wzór, właściwości, otrzymywanie, zastosowanie

Peptydy- wzór, właściwości

Peptydy to amidy, które powstają w wyniku kondensacji dwóch cząsteczek aminokwasów. Wiązanie amidowe w tych związkach nazywane jest wiązaniem peptydowym. 

W zaprezentowanym powyżej dipeptydzie warto zwrócić uwagę, że dwa końce peptydu różnią się od siebie. Koniec z lewej strony struktury peptydu ma wolną, grupę aminową i jest zwany końcem N (jest to aminokwas N-terminalny) , podczas gdy koniec z prawej strony jest zwany końcem C (amniokwas C-terminalny). Zapis ten jest zgodny z przyjętą konwencją i powszechnie stosowany. Sekwencja aminokwasowa białka zawsze jest zapisywana od N końca - ostatni aminokwas w sekwencji posiada natomiast wolą - reaktywną grupę karboksylową.

Aby stowrzyć poprawną nazwę peptydu do nazw aminokwasów, których grupy karboksylowe uczestniczą w tworzeniu wiązania peptydowego dodaje się końcówkę -ylo, natomiast nazwa aminokwasu na C-końcu pozostaje nie zmieniona. Poniżej schematycznie przedstawiono strukturę dwóch aminokwasów odpowiednio alanylo-cystylo-fenyloalanina lub fenyloalanylocystylo-alanina 

Co zaskakujące w procesie biosyntezy białek nigdy nie mamy do czynienia z rozgałęzieniem w łańcuchu białkowym - otrzymane peptydy lub

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 1 =