Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Etanol – otrzymywanie i zastosowanie

Ostatnio komentowane
Co jest przyczyna , ze czastki maja ladunek elektryczny , czy nie jest to podobny mechan...
Le • 2017-07-22 21:28:41
W modelu stardardowym mezo obojetny ( pi ) zbudowany jest z kwarku ( u ) i antykwarku ( u...
Lech Lechman • 2017-07-22 19:28:02
Dlaczego nie ma daty wstawienia komentarza? Manipulacja?
Ciekawski • 2017-07-22 07:43:14
niech twardo sprawuja swoj urzad
kasia • 2017-07-20 17:16:17
Najwyższy czas skonczyc z bezprawie a sędziów którzy są polityczni wyrzucić z zawodu...
Maria • 2017-07-14 10:13:27
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Etanol – otrzymywanie i zastosowanie

Etanol- otrzymywanie 

Przemysłowo, etanol może być produkowany dwoma metodami, z surowców naftowych, w procesie chemicznym lub roślinnych przez fermentację alkoholową. W procesie fermentacji alkoholowej, drożdże rozkładają glukozę na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Proces ten jest wykorzystywany do produkcji alkoholu w celach spożywczych, a także w coraz większym stopniu do wykorzystania jako odnawialny surowiec energetyczny (biopaliwo).

Druga metoda, bazująca na surowcach naftowych (ropa naftowa, gaz ziemny lub węgiel), polega na addycji wody do wiązania podwójnego w cząsteczce etylenu C_2H_4, katalizowanej kwasem siarkowym. Etylen otrzymywany jest przemysłowo z ropy naftowej, gazu ziemnego lub węgla (patrz temat „Otrzymywanie alkenów”). Tak produkowany alkohol stosowany jest zwykle do celów przemysłowych (np. do zastosowania jako rozpuszczalnik). Nazywany jest on czasem alkoholem „syntetycznym”, w odróżnieniu od „naturalnego”, otrzymywanego w procesie fermentacji. Opłacalność obydwu procesów jest zależna od szeregu czynników – cen surowców (etylenu i zboża), skali produkcji, a także przewidywanego zastosowania produktu.

Etanol - Właściwości fizyczne i chemiczne

Etanol jest lotną

Polecamy również:

  • Jak działa alkomat?

    Alkohol po spożyciu przedostaje się przez układ pokarmowy do krwi, z którą trafia do płuc. W pęcherzykach płucnych, może on ulega on odparowaniu (alkohol jest lotny, odparowuje stosunkowo łatwo) i w ten sposób dostaje się do wydychanego powietrza. Zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu jest wprost... Więcej »

Komentarze (0)
1 + 2 =