Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Kwasy karboksylowe – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
kappa xdddddddd
kk • 2016-12-07 19:00:41
Do d**y
Hn 88H • 2016-12-06 20:48:20
Polecam
Ola6a • 2016-12-05 19:19:19
super
sr • 2016-12-05 18:58:48
Dzięki za pomoc!
Uczeń • 2016-12-05 17:25:49
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Kwasy karboksylowe – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Kwasy karboksylowe- wzory, właściwości

Kwasy karboksylowe to związki organiczne zawierające grupękarboksylową CO2H (R-COOH).  Bardzo wiele kwasów karboksylowych występuje naturalnie w przyrodzie:

 

Kwas cytrynowy       

Kwas jabłkowy     

      

Kwas winowy

Spożywcze kwasy karboksylowe mają ostry smak powyższe kwasy występują odpowiednio w cytrynie, jabłku i winogronach.  Właściwości kwasów karboksylowych wynikają z obecności grupy karboksylowej. Ponieważ mogą tworzyć intermolekularne (między dwiema cząsteczkami)  jak i intramolekularna (w obrębie jednej cząsteczki w przypadku dikarboksylowych związków lub hydrokykwasów) wiązania wodorowe należą do związków zasocjowanych. Istnienie wiązań wodorowych ma duży wpływ na właściwości fizykochemiczne. Temperatura wrzenia kwasów karboksylowych jest znacznie wyższa niż np analogicznych alkoholi. 

Jak wskazuje nazwa związki karboksylowe wykazują właściwości kwasowe. Reagują one z zasadami dajęc sole kwasów karboksylowych.

Kwasy karboksylowe możemy podzielić na kwasy alifatyczne i aromatyczne. Kwasy aromatyczne to np. kwas benzoesowy, natomiast kwasy alifatyczne to kwasy mrówkowy, octowy, propionowy, masłowy itp (innymi słowy kwasy

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 4 =