Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Glikol etylenowy – borygo – właściwości, wzór, otrzymywanie, zastosowanie

Ostatnio komentowane
Przydało się ^^
Psotkaa • 2016-12-08 13:59:22
kappa xdddddddd
kk • 2016-12-07 19:00:41
Do d**y
Hn 88H • 2016-12-06 20:48:20
Polecam
Ola6a • 2016-12-05 19:19:19
super
sr • 2016-12-05 18:58:48
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Glikol etylenowy – borygo – właściwości, wzór, otrzymywanie, zastosowanie

Glikol etylenowy (1,2-etanodiol), jest jednym z najprostszych dioli. Jest to bezbarwna, bezzapachowa, syropowata ciecz o słodkawym smaku, mieszająca się w każdym stosunku z wodą. Temperatura wrzenia glikolu etylenowego wynosi 197°C, a temperatura krzepnięcia -12°C, pozostaje on więc cieczą w dużo szerszym zakresie temperatur od wody. Mieszanina glikolu etylenowego i wody o odpowiednim składzie zamarza jednak dopiero w -45°C, co czyni go bardzo użytecznym środkiem odladzającym. Glikol etylenowy jest umiarkowanie toksyczny, jednak zatrucia nim są stosunkowo częste, ze względu na jego powszechne zastosowanie w technice oraz właściwości – brak ostrego czy nieprzyjemnego smaku lub zapachu.

Glikol etylenowy - otrzymywanie

Przemysłowo, glikol etylenowy otrzymywany jest w reakcji najprostszego epoksydu – tlenku etylenu, z wodą. Reakcja ta przebiega według równania pokazanego na schemacie poniżej.

 otrzymywanie glikolu etylenowego z epoksyetanu

Historycznie, pierwszą syntezę glikolu przeprowadził francuski chemik, C. A. Wurtz roku 1859. Otrzymał on glikol etylenowy, działając octanem srebra na 1,2-dijodoetan, a następnie hydrolizując powstały ester. Nazwa glikol nadana przez Wurtza wynikała z tego, że glikol etylenowy był czymś pośrednimi

Polecamy również:

  • Etanol – wzór, właściwości

    Alkohol etylowy (potocznie nazywany po prostu „alkoholem”) jest jednym z najpowszechniej znanych alkoholi. Jego wzór chemiczny to . Znajduje on szerokie zastosowanie, jako rozpuszczalnik, paliwo czy surowiec do syntez chemicznych. Jest on również jednym z najszerzej stosowanych i... Więcej »

  • Otrzymywanie alkoholi

    Alkohole można otrzymać w szeregu reakcji chemicznych, ze związków takich jak alkeny, halogenki alkilowe, aldehydy i ketony, kwasy karboksylowe i estry oraz epoksydy. Najprostsze alkohole, metanol i etanol, można otrzymać poprzez enzymatyczną degradację cukrów (np. glukozy, sacharozy, czy skrobi). Więcej »

  • Reakcje alkoholi

    Można wyróżnić następujące rodzaje reakcji chemicznych, którym ulegają alkohole: substytucji nukleofilowej, eliminacji, estryfikacji, uwodornienia (redukcji) oraz utleniania. W reakcjach tych, z alkoholi można otrzymać odpowiednio – halogenki alkilowe, alkeny, estry, alkany oraz aldehydy,... Więcej »

Komentarze (0)
4 + 5 =