Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Etanol – wzór, właściwości

Ostatnio komentowane
[b]Pozdro[/b]
muah • 2018-02-23 22:40:52
.... czm kuźwa mać kłamiecie nie ładnie tak... aha i jeszcze słyszałam że ty była...
bla bla bla sra • 2018-02-23 10:51:52
prprprprprprprprpprrprprprprprprprprprprprprrprprprrpprrprprprprprrrprrrprprprprr
prprprprpr • 2018-02-22 18:08:34
v Chcesz sie pobawic? ;)
Kutas • 2018-02-22 16:52:38
Ale to nudne gówno
Pudźdolf Szary • 2018-02-21 20:00:04
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Etanol- wzór

Alkohol etylowy (potocznie nazywany po prostu „alkoholem”) jest jednym z najpowszechniej znanych alkoholi. Jego wzór chemiczny to C_2H_5OH. Znajduje on szerokie zastosowanie, jako rozpuszczalnik, paliwo czy surowiec do syntez chemicznych. Jest on również jednym z najszerzej stosowanych i najstarszych środków odurzających używanych przez ludzi, spożywany w postaci napojów alkoholowych, takich jak piwa, wina czy wódki. W niewielkich ilościach, etanol wykorzystywany jest jako dodatek smakowy do różnego rodzaju potraw i wyrobów cukierniczych.

Etanol- właściwości odurzające

Alkohol ma własności odurzające i uzależniające. Spożycie niewielkiej ilości alkoholu powoduje euforię i ograniczenie zahamowań społecznych, w większych dawkach – alkohol powoduje zaburzenia równowagi, koordynacji psychoruchowej, zdolności do podejmowania decyzji, a także mdłości i wymioty. Odpowiednio duże stężenia alkoholu w organizmie mogą powodować śpiączkę lub śmierć, wynikającą z zablokowania aktywności układu nerwowego. Regularne spożycie alkoholu może prowadzić do uzależnienia psychicznego (wewnętrznego przymusu spożywania, poczucia dyskomfortu bez alkoholu) oraz fizycznego (sytuacji w której odstawienie

Polecamy również:

  • Etanol – otrzymywanie i zastosowanie

    Dwie najważniejsze metody przemysłowej produkcji alkoholu to fermentacja alkoholowa oraz katalizowana kwasem reakcja addycji wody do etylenu. W procesie fermentacji alkoholowej, drożdże rozkładają glukozę na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Więcej »

  • Jak działa alkomat?

    Alkohol po spożyciu przedostaje się przez układ pokarmowy do krwi, z którą trafia do płuc. W pęcherzykach płucnych, może on ulega on odparowaniu (alkohol jest lotny, odparowuje stosunkowo łatwo) i w ten sposób dostaje się do wydychanego powietrza. Zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu jest wprost... Więcej »

Komentarze (0)
2 + 1 =