Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Dysocjacja kwasów karboksylowych i tworzenie soli

Ostatnio komentowane
niech twardo sprawuja swoj urzad
kasia • 2017-07-20 17:16:17
Najwyższy czas skonczyc z bezprawie a sędziów którzy są polityczni wyrzucić z zawodu...
Maria • 2017-07-14 10:13:27
Czyli pisze coma jako pierwsza ?! EKSTRA !!!!!!!!!!!! Nie czytałam tego ale oglądałam...
Eliska_Karisska • 2017-07-03 19:07:42
Kosowo zajmuje bardzo szczególne miejsce w serbskiej mitologii narodowej i trzeba o tym p...
Michał • 2017-06-25 17:26:15
genialne
bobo • 2017-06-20 19:33:18
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Dysocjacja kwasów karboksylowych i tworzenie soli

Dysocjacja kwasów karboksylowych i tworzenie soli

Kwasy karboksylowe podobnie  jak kwasy nieorganiczne ulegają dysocjacji w roztworze wodnym i mają  zdolność tworzenia soli w reakcji z metalem, tlenkiem metalu, lub wodorotlenkiem.

 

Poniżej przedstawiono przykłady reakcji:

I)                    Reakcja kwasu masłowego z wodorotlenkiem potasu:

 

 

II)                  Reakcja kwasu bursztynowego z tlenkiem magnezu:

 

III)                Reakcja kwasu palmitynowego z sodem :

 

Do najszerzej stosowanych soli kwasów karboksylowych należą sole sodowe i potasowe wyższych kwasów tłuszczowych (wyższe kwasy tłuszczowe to kway karboksylowe o łańcuchu posiadającym kilkanaście atomów węgla , taka wpływa na specyficzne własciwości.

Sole potasowe wyższych kwasów tłuszczowych, gliceryna, kwas cytrynowy oraz chlorek sodu ( sól kuchenna) to główne składniki mydła szarego. Mydło takie jest pozbawione  barwników i substancji zapachowych przez co wywołuje mniej reakcji alergicznych niż mydła kolorowe czy proszki do prania.

Sole sodowe należą do soli twardych i ich mieszaniny z różnymi kwasami wchodzi w skład mydeł twardych w kostkach, które są stałe w temperaturze pokojowej

Mydła litowe  będące solami litowymi kwasów karboksylowych nie służą do mycia lecz jako dodatki do smarów, są one ciekłe w temperaturze pokojowej.

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 2 =