Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Cukry proste – wzory, podział, przykłady, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
Tu nie jest napisane i chrzcie
Krzysiek • 2017-03-22 20:25:45
Ciekawe informacje :)
Elo • 2017-03-22 14:39:42
ok
10/10 • 2017-03-21 20:12:12
Wspaniała powieść! Byłem zafascynowany!
Robi • 2017-03-21 19:05:25
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Cukry proste – wzory, podział, przykłady, właściwości, zastosowanie

Cukry proste- wzory, przykłady

Monosacharydy to cukry, które nie mogą być przekształcone na drodze hydrolizy w mniejsze cząsteczki.  Najbardziej powszechnymi cukrami prostymi są glukoza i fruktoza (należące do heksoz-6 węgli) oraz pentozy (5 węgli)  takie jak ryboza. 

Glukoza i jej formacykliczna

 

Fruktoza i jej forma cykliczna:

Ryboza i jej forma cykliczna:

Aldopentozy mają 8 możliwych stereo izomerów, 4 pary enencjomerów D i L: rybozy, arabinozy ksylozy i liksozy. Wszystkie (poza liksozą) są powszechne w przyrodzie. Najwazniejsze ryboza buduje RNA i DNA (jako deoksyryboza) L- arabinoza znajduje się w roślinach a D-ksyloza występuje w drewnie.

Aldoheksozy maja 4 centra stereogeniczne 16 stereoizomerów czli 8 par enancjomerów D i L: alloza, altroza, glukoza, mannoza, guloza, idoza, galaktoza, taloza. Szeroko rozpowszechnione w przyrodzie to oczywiście glukoza (tworząca min. skrobię czy celulozę) oraz galaktoza (pektyny owoców).

Cukry proste- podział

Z chemicznego punktu widzenia cukier jest to aldehyd lub keton polihydroksylowy. Z tego wynika podział cukrów ze wzgledu na ich budowe:

-ketozy ( zawierają grupe ketonowa, nie utleniają się)

-aldozy ( zawierają grupę

Polecamy również:

Komentarze (0)
3 + 3 =