Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Cukry proste – wzory, podział, przykłady, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
elo
pedal • 2018-01-22 08:01:22
vit. c rozpuszczalna w wodzie
beka • 2018-01-21 21:32:49
Bardzo przydatne
Mielo • 2018-01-21 11:58:36
Świetne!
Łongakom • 2018-01-21 11:17:13
bardzo lubie to moja rodzina
kalioficjalny • 2018-01-18 13:08:57
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Cukry proste – wzory, podział, przykłady, właściwości, zastosowanie

Cukry proste- wzory, przykłady

Monosacharydy to cukry, które nie mogą być przekształcone na drodze hydrolizy w mniejsze cząsteczki.  Najbardziej powszechnymi cukrami prostymi są glukoza i fruktoza (należące do heksoz-6 węgli) oraz pentozy (5 węgli)  takie jak ryboza. 

Glukoza i jej formacykliczna

 

Fruktoza i jej forma cykliczna:

Ryboza i jej forma cykliczna:

Aldopentozy mają 8 możliwych stereo izomerów, 4 pary enencjomerów D i L: rybozy, arabinozy ksylozy i liksozy. Wszystkie (poza liksozą) są powszechne w przyrodzie. Najwazniejsze ryboza buduje RNA i DNA (jako deoksyryboza) L- arabinoza znajduje się w roślinach a D-ksyloza występuje w drewnie.

Aldoheksozy maja 4 centra stereogeniczne 16 stereoizomerów czli 8 par enancjomerów D i L: alloza, altroza, glukoza, mannoza, guloza, idoza, galaktoza, taloza. Szeroko rozpowszechnione w przyrodzie to oczywiście glukoza (tworząca min. skrobię czy celulozę) oraz galaktoza (pektyny owoców).

Cukry proste- podział

Z chemicznego punktu widzenia cukier jest to aldehyd lub keton polihydroksylowy. Z tego wynika podział cukrów ze wzgledu na ich budowe:

-ketozy ( zawierają grupe ketonowa, nie utleniają się)

-aldozy ( zawierają grupę

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 1 =