Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Biochemia – zagadnienia, reakcje

Ostatnio komentowane
aale fajne
nwm • 2016-12-04 13:32:24
nojs
lol • 2016-12-04 11:05:26
ten nademną to pedał XD
mojstaryjestfanatykiemwedkarstwa • 2016-12-03 17:51:08
elo
lolek • 2016-12-03 10:57:03
I tak nie zdacie cfele XD
Ruhaczmateg • 2016-12-01 17:33:21
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Biochemia – zagadnienia, reakcje

Biochemia jest to dział nauki zajmujący się szerokorozumianą chemią w organizmach żywych. Obejmuje zarówno procesy biosyntezy, jak i przemiany substancji w szlakach metabolicznych oraz przenoszenie i magazynowanie energii.

Od czasu opracowania pierwszych metod sekwencjonowania DNA udało się ustalić cały genom ludzki. Badania te doprowadziły do odkryć stanowiących ogromną watrość zarówno dla biologii jak i dla całej ludzkości. Informacje zawarte w sekwencjach dają szanse na znalezienie odpowiedzi na wiele ważnych pytań. Na przykład dlaczego jedne bakterie wywołują śmiertelne choroby a inne bardzo do nich podobne nie są grożne dla zdrowia. Jakie są powiązania ewolucyjne między organizmami i wiele innych.

Biochemia- zagadnienia

Biochemia to nauka zajmująca się głównie:

  • -strukturą i funkcją i syntezą białek
  • -DNA i RNA
  • -lipidami
  • -enzymami
  • -metabolizmem
  • -biosyntezą aminokwasów, nukleotydów
  • -replikacją, rekombinacją i naprawą DNA

 

Biochemia- reakcje

Najważniejsze reakcje zachodzące w organizmach żywych to:

  • -cykl kwasu cytrynowego,
  • -fosforylacja oksydacyjna,
  • -cykl Calvina,
  • -szlak pentozofosforanowy,
  • -reakcje świetlne fotosyntezy
  • -glikoliza i glukogeneza
  • -metabolizm kwasów tłuszczowych

Polecamy również:

  • Aminokwasy, peptydy, białka

    Do aminokwasów zaliczamy związki organiczne zawierające w swej budowie jednocześnie dwie konretne grupy funkcyjne - grupę aminową oraz grupę karboksylową. Aminokwasy mogą zawierać również dodatkowe grupy funkcyjne, które mogą silnie wpływajć na jego właściwości fizykochemiczne. Obecnośc... Więcej »

  • Tłuszcze – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

    Tłuszcze zwierzęce i oleje roslinne to najczęściej spotykane lipidy. Fiyzcznie tłuszcze zwierzece różnia się od oleji ponieważ smalec, czy masło to ciała stałe, natomiast olej arachidowy czy słonecznikowy są cieczami. Pod względem chemicznym tłuszcze zwierzęce i oleje roślinne są triacyloglicerolami.  Więcej »

  • Węglowodany – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

    Słowo węglowodan  wywodzi się od nazwy glukozy. Jako pierwszą z cukrów otrzymano w czystej postaci właśnie glukozę o wzorze C6H12O6 i uważano ją za hydrat węgla:  węglo-wodan.  Jakkolwiek teoria taka szybko upadła to jednak nazwa pozostała i dziś określamy nią szeroką grupę... Więcej »

  • Kwasy nukleinowe – wzory, właściwości, zastosowanie

    Kwasy nukleinowe to genetyczne nośniki informacji w komórce.  Kwas deoksyrybonukleinowy (DNA) i kwas rybonukleinowy (RNA) są biopolimerami zbudowanymi  z jednostek nukleotydów połączonych w długi łańcuch. Więcej »

  • Witaminy – wzory, nazewnictwo, podział właściwości, zastosowanie

    Witaminy to związki organiczne czynne biologicznie które  muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem, niektóre z witamin są syntezowane w organizmie jednak konieczne jest dostarczenie ich prekursorów. Niedobory witamin w dzisiejszych czasach są bardzo rzadkie, dlatego choroby... Więcej »

Komentarze (0)
1 + 5 =