Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Aminy – nazewnictwo, wzór ogólny, zastosowanie

Ostatnio komentowane
Moja koleżanka powiedziała że jak się obudziła przypomniała sobie że dziś piszemy ...
Eliana for nał • 2017-03-29 15:13:51
Ha
Gałgan • 2017-03-28 19:03:29
Hastings Lionel Ismay sam jestes gamoniem
Hastings Lionel Ismay gamon • 2017-03-28 14:31:35
do niczego
mikoloaj • 2017-03-28 07:38:21
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Aminy – nazewnictwo, wzór ogólny, zastosowanie

Aminy- wzór ogólny

Aminy to organiczne pochodne amoniaku, zawierające jeden lub więcej fragmentów węglowodorowych (alifatyczne lub aromatyczne) połączonych z trójwartościowym atomem azotu wiązaniami pojedynczymi. Można je również opisywać, jako pochodne węglowodorów, zawierające grupę -NR_2, gdzie R może być atomem wodoru lub podstawnikiem alkilowym (arylowym). Aminy można podzielić na pierwszo- drugo- i trzeciorzędowe, zależnie od liczby podstawników węglowych przy atomie azotu (pierwszorzędowe – 1, drugorzędowe – 2, trzeciorzędowe – 3).

Podobnie jak alkohole, aminy mają charakter polarny i mogą tworzyć wiązania wodorowe. Niższe aminy mieszają się z wodą w każdym stosunku, ich rozpuszczalność maleje jednak ze wzrostem długości łańcucha węglowodorowego. W odróżnieniu od alkoholi aminy są stosunkowo silnymi zasadami: w roztworach wodnych łatwo mogą przyłączać proton, tworząc kationy amoniowe, w których ładunek dodatni jest na atomie azotu posiadającym 4 podstawniki. Zasadowość amin sprawia, że są zdecydowanie lepiej rozpuszczalne w wodzie, szczególnie w kwasowym pH. Ważną cechą charakterystyczna amin jest ostry, na ogół nieprzyjemny zapach, podobny do zapachu amoniaku,  np. trimetyloamina

Polecamy również:

  • Otrzymywanie amin

    Dwie główne drogi syntetyczne, na których można otrzymać aminy to substytucja nukleofilowa, redukcja. W drodze drugiej, zaznaczenia wart jest dwuetapowy proces aminowania redukcyjnego, pozwalający na uzyskanie amin ze związków karbonylowych: aldehydów i ketonów. Więcej »

  • Aminy – reakcje

    Najważniejsze reakcje amin to substytucja nukleofilowa oraz tworzenie soli amoniowych w środowisku kwaśnym. Pod wpływem kwasów, aminy przyłączają proton, tworząc w ten sposób kation amoniowy, w którym atom azotu ma cztery podstawniki i obdarzony jest ładunkiem dodatnim. Więcej »

Komentarze (0)
5 + 2 =