Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Aminokwasy – wzory strukturalne i właściwości

Ostatnio komentowane
nienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienie...
d • 2017-04-28 11:25:43
Its too bored. :v Lmao.
I'm. • 2017-04-27 18:48:44
całkiem spoko
Ferdynand Kiepski • 2017-04-27 18:05:16
Aparat Golgiego w komórkach roślinnych ma połączenie z ER.
Karol • 2017-04-27 07:34:02
To za bardzo mi nie pomogło
Iga • 2017-04-25 19:55:00
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Aminokwasy – wzory strukturalne i właściwości

Aminokwasy można sklasyfikować kierując się różnymi kryteriami zarówno strukturalnymi jak i wynikającymi z ich właściwości.

Wzory strukturalne

Uwzględniając lokant węgla, do którego jest przyłączona grupa aminowa aminokwasy wyróżniamy m.in.

α-, β-, γ-aminokwasy można rozróżnić ogrzewając próbkę, która zawiera w sobie aminokwasy. Na skutek ogrzewania γ-aminokwasy będą tworzyły laktam - wewnętrzny amid, w przypadku β-aminokwasów ogrzewanie doprowadzi do trans-eliminacji z cząsteczki aminokwasu amoniaku i utworzenia nienasyconego kwasu karboksylowego. Ogrzewanie α-aminokwasu spowoduje pochodnych diketopiperazyny utworzonych przez kondensację dwóch cząsteczek α-aminokwasu. Z uwagi na sponataniczna dimeryzacjię do układów diketopiperazynowych α-aminokwasy przechowuję się w postaci odbowiednich estrów metylowych, które poddane działaniu wody hydrolizują na metanol i odpowiedni aminokwas.

 

Najisotniejsza z biologicznej prespektywy jesta grupa α-aminokwasów, pośród której możemy wyróżnić 19 aminokwasów białkowych, które kolejno można podzielić na:

aminokwasy obojętne

 

 

 

aminokwasy kwasowe

 

aminokwasy zasadowe

 

Właściwości

Właściwości chemiczne
O właściwościach

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 4 =