Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Aminokwasy, peptydy, białka

Ostatnio komentowane
Popieram Profesora
Szymon • 2017-02-21 10:32:57
Analiza i interpretacja wierszy Miłosza to męka...
maturzysta • 2017-02-19 17:29:33
Beznadzieja
Jerzy • 2017-02-19 14:52:08
XDDDDDDD
XD • 2017-02-17 09:04:28
Przyjdź do mnie dzisiaj do Szczecina
Angelika • 2017-02-17 09:02:06
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Aminokwasy, peptydy, białka

Aminokwasy

Do aminokwasów zaliczamy związki organiczne zawierające w swej budowie jednocześnie dwie konretne grupy funkcyjne - grupę aminową oraz grupę karboksylową. Aminokwasy mogą zawierać również dodatkowe grupy funkcyjne, które mogą silnie wpływajć na jego właściwości fizykochemiczne. Obecnośc dodatkowych grup fynkcyjnych pozwala usystematyować aminokwasy w kilka różnych grup w zależności od przyjetego kryterium.
Z uwagi na znaczenie biologiczne największą uwagę skupia się na L-α-aminokwasach, które są kluczowe do istnienia i funkcjonowania oranizmów żywych jednakże z chemicznego punktu widzenia wykazują zbliżone właściwośći fizykochemiczne.

Aminokwasy z biegiem czasu ulegają racemizacji dlatego znając czasy połowiczne jesteśmy wstanie określić wiek próbki podobnie jak w przypadku oznaczeń z wykorzystaniem izotopu węgla C-14.

 

Peptydy

Zgodnie z definicją IUPAC nazywamy związki otrzymane przez utworzenie wiązania kowalencyjnego między grupą aminową jednego aminokwasu a grupą karboksylową kolejnego aminokwasu w reakcji polikondensacji. Peptyd możemy scharakteryzować podając jego skład aminokwasowy bądź sekwencję aminokwasową. Posługując się składem aminokwasowym zawsze odowołujemy

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 1 =