Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Aminokwasy, peptydy, białka

Ostatnio komentowane
do niczego
mikoloaj • 2017-03-28 07:38:21
dz
haler • 2017-03-27 14:59:28
Siema siema o tej poże karzdy wypić morze.
hardkorowypolak2004pl • 2017-03-27 11:12:57
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Aminokwasy, peptydy, białka

Aminokwasy

Do aminokwasów zaliczamy związki organiczne zawierające w swej budowie jednocześnie dwie konretne grupy funkcyjne - grupę aminową oraz grupę karboksylową. Aminokwasy mogą zawierać również dodatkowe grupy funkcyjne, które mogą silnie wpływajć na jego właściwości fizykochemiczne. Obecnośc dodatkowych grup fynkcyjnych pozwala usystematyować aminokwasy w kilka różnych grup w zależności od przyjetego kryterium.
Z uwagi na znaczenie biologiczne największą uwagę skupia się na L-α-aminokwasach, które są kluczowe do istnienia i funkcjonowania oranizmów żywych jednakże z chemicznego punktu widzenia wykazują zbliżone właściwośći fizykochemiczne.

Aminokwasy z biegiem czasu ulegają racemizacji dlatego znając czasy połowiczne jesteśmy wstanie określić wiek próbki podobnie jak w przypadku oznaczeń z wykorzystaniem izotopu węgla C-14.

 

Peptydy

Zgodnie z definicją IUPAC nazywamy związki otrzymane przez utworzenie wiązania kowalencyjnego między grupą aminową jednego aminokwasu a grupą karboksylową kolejnego aminokwasu w reakcji polikondensacji. Peptyd możemy scharakteryzować podając jego skład aminokwasowy bądź sekwencję aminokwasową. Posługując się składem aminokwasowym zawsze odowołujemy

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 2 =