Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Amidy – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
niech twardo sprawuja swoj urzad
kasia • 2017-07-20 17:16:17
Najwyższy czas skonczyc z bezprawie a sędziów którzy są polityczni wyrzucić z zawodu...
Maria • 2017-07-14 10:13:27
Czyli pisze coma jako pierwsza ?! EKSTRA !!!!!!!!!!!! Nie czytałam tego ale oglądałam...
Eliska_Karisska • 2017-07-03 19:07:42
Kosowo zajmuje bardzo szczególne miejsce w serbskiej mitologii narodowej i trzeba o tym p...
Michał • 2017-06-25 17:26:15
genialne
bobo • 2017-06-20 19:33:18
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Amidy – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Amidy- wzory

Amidy to związki organiczne powstające wskutek reakcji pochodnej kwasowej z aminą. Wiązanie amidowe jest jednym z kluczowych dla funkcjonowania żywych organizmów ponieważ występuje ono w łańcuchach polipeptydowych.  Z chemicznego punktu widzenia białko jest poliamidem. Reakcje tworzenia amidu schematycznie można zapisać jako:

 

Wiązanie peptydowe można natomiast zapisać jako:

 

Amidy- nazewnictwo

Nazewnictwo amidów  jest bardzo proste polega na złożeniu nazwy kwasu oraz aminy np. benazamid, amid kwasu benzoesowego czy amid kwasu nikotynowego (nikotynamid).

                                                                                                                   

                                        benzamid                              nikotynamid

Amidy- właściwości, zastosowanie

Najprostsze amidy są  gazami wyższe amidy są nierozpuszczalne w wodzie. Amidy mają bardzo duże znaczenie w lecznictwie: nitrazepam, flunitrazepam  (leki uspakajające i nasenne), niaprazyna,  pochodne hydantoiny (leki przeciwpadaczkowe) i wiele innych. Amidy w przemysle występują w postaci polimerów, charakteryzują sie dużą odpornością na udeżenia i elastycznością, wykorzystywane są np. w przemyśle tworzyw sztucznych. W przyrodzie także występują bopolimery amidowe: białka. 

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 2 =