Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Znaczenie szkarłupni

Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

1. stanowią ważny element biocenoz morskich i oceanicznych;

2. filtratory i mułożercy odgrywają dużą rolę w oczyszczaniu zbiorników wodnych z nadmiaru substancji organicznych;

3. niektóre szkarłupnie są wykorzystywane w kulinariach w wielu regionach na świecie; w Chinach przyrządza się trepang, czyli potrawę z suszonych i wędzonych strzykw, która jest ceniony przysmakiem (dawniej zarezerwowanym tylko dla cesarza); również jeżowce są wykorzystywane w celach konsumpcyjnych np. na Karaibach;

4. niektóre szkarłupnie (jeżowce, rozgwiazdy), które w swoich kolcach zawierają jad są niebezpieczne dla człowieka;

5. szkarłupnie będące saprofagami odżywiają się szczątkami organicznymi, przez co uczestniczą w obiegu materii w przyrodzie;

6. drapieżne szkarłupnie polujące na parzydełkowce, wieloszczety, mięczaki, ryby i inne szkarłupnie niekiedy czynią szkody w gospodarce i przyrodzie:

• rozgwiazdy niszczą ławice hodowlanych ostryg i perłopławów, przynoszą tym samych duże straty;

• niektóre jeżowce i rozgwiazdy (np. korona cierniowa), które odżywiają się polipami koralowców niszczą rafy koralowe (zagrożona jest Wielka Rafa Koralowa), to powoduje śmierć wielu gatunków żyjących tam zwierząt

Polecamy również: