Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Trawienie i wchłanianie białek i tłuszczy

Ostatnio komentowane
Nice
Ududkzkz • 2016-09-24 19:09:07
fsfsd
dasda • 2016-09-24 15:28:00
gówno
klaudi • 2016-09-23 17:23:08
DOBRE TO ByLO
MICHAŁ • 2016-09-21 07:23:57
Dlugieee
kora • 2016-09-19 16:51:05

Biologia

Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Trawienie i wchłanianie białek i tłuszczy

Trawienie jest to złożony proces chemiczny polegający na rozkładzie  substancji wielkocząsteczkowych do prostszych substancji małocząsteczkowych, które mogą być wchłonięte do krwi. Trawienie zachodzi etapowo przy udziale różnych enzymów hydrolitycznych, czyli hydrolaz.

Trawienie i wchłanianie białek:

Trawienie białek odbywa się przy udziale peptydaz , czyli enzymów rozkładających wiązania peptydowe. Dzielimy je na:

1. endopeptydazy, które rozkładają wiązania peptydowe znajdujące się wewnątrz łańcucha polipeptydowego, w efekcie czego powstają krótsze łańcuchy peptydowe; zaliczmy do nich pepsynę, trypsynę, chymotrypsynę;

2. ektopeptydazy, które rozcinają wiązanie peptydowe znajdujące się na końcu peptydu – pomiędzy ostatnim aminokwasem, a resztą łańcucha peptydowego; w zależności od końca, który atakują te enzymy wyróżniamy:

karboksypeptydazy – odszczepiają aminokwasy o tej strony łańcucha, który zakończony jest grupą karboksylową;
aminopeptydazy – odszczepiają aminokwasy o tej strony łańcucha, który zakończony jest grupą karboksylową.

Trawinie białek rozpoczyna się w dopiero w żołądku, przy udziale pepsyny, która rozcinając wiązania peptydowe wewnątrz białek, rozkłada je na

Polecamy również:

  • Budowa i funkcje jamy ustnej

    Jama ustna stanowi początkowy odcinek przewodu pokarmowego. Dzielimy ją na przedsionek (przednia część) oraz właściwą jamę ustną (tylna część), które oddzielone są od siebie łukami zębowymi oraz wyrostkami zębodołowymi.  Jama ustna ograniczona... Więcej »

  • Budowa przełyku

    Przełyk jest długiem, wąskim przewodem, pośredniczącym w przekazywaniu pokarmu z gardła do żołądka. Biegnie wzdłuż lini pośrodkowej ciała pomiędzy tchawicą a kręgosłupem i ciągnie się od VI kręgu szyjnego do X-XI kręgu piersiowego. Ma długość około 25-30 cm i średnicą od 13... Więcej »

  • Budowa i funkcje żołądka

    Żołądek to umięśniony, rozciągliwy worek położony w jamie brzusznej w okolicy nadpępkowej. Żołądek może osiągać do 30 cm długości i 15 cm szerokości, a jego pojemność sięga do 2,5 litra. Wielkość i położenia żołądka zmienia się w zależności od jego wypełnienia, napięcia ścian, położenia... Więcej »

  • Budowa i funkcje jelita cienkiego

    Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego leżący pomiędzy żołądkiem a jelitem grubym. Średnica jelita, która na początku mierzy około 40 mm zmniejsza się wraz ze zbliżaniem się do jego końca, gdzie wynosi około 25 mm. Długość jelita jest zmienna i zależy od różnych... Więcej »

  • Budowa i funkcje jelita grubego

    Jelito grube to końcowy odcinek przewodu pokarmowego o długości około 150 cm i szerokości 75 mm. Wyróżnić w nim możemy: kątnicę, okrężnicę i odbytnicę. Kątnice (jelito ślepe) tworzy wypuklenie długości 7 cm, leżące w prawym dole biodrowym przy tylnej ścianie jamy... Więcej »

5 + 3 =