Trawienie jest to złożony proces chemiczny polegający na rozkładzie substancji wielkocząsteczkowych do prostszych substancji małocząsteczkowych, które mogą być wchłonięte do krwi. Trawienie zachodzi etapowo przy udziale różnych enzymów hydrolitycznych, czyli hydrolaz.
Trawienie i wchłanianie białek:
Trawienie białek odbywa się przy udziale peptydaz , czyli enzymów rozkładających wiązania peptydowe. Dzielimy je na:
1. endopeptydazy, które rozkładają wiązania peptydowe znajdujące się wewnątrz łańcucha polipeptydowego, w efekcie czego powstają krótsze łańcuchy peptydowe; zaliczmy do nich pepsynę, trypsynę, chymotrypsynę;
2. ektopeptydazy, które rozcinają wiązanie peptydowe znajdujące się na końcu peptydu – pomiędzy ostatnim aminokwasem, a resztą łańcucha peptydowego; w zależności od końca, który atakują te enzymy wyróżniamy:
• karboksypeptydazy – odszczepiają aminokwasy o tej strony łańcucha, który zakończony jest grupą karboksylową;
• aminopeptydazy – odszczepiają aminokwasy o tej strony łańcucha, który zakończony jest grupą karboksylową.
Trawinie białek rozpoczyna się w dopiero w żołądku, przy udziale pepsyny, która rozcinając wiązania peptydowe wewnątrz białek, rozkłada je na