Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Procesy życiowe protistów

Ostatnio komentowane
ja niestety tez mam :(
Paulinka • 2015-08-24 11:29:31
@Stefan, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Poprawiliśmy datę.
ADMIN • 2015-08-18 09:34:24
Zamiast "ΔL = constans" napisałbym ΔL = 0 albo L = constans. "Δ" (delta) oznacza bowi...
Marcin • 2015-08-11 06:20:22
tekst przydatny, ale jeszcze zaden mysliciel nie odkryl "jak pozbyc sie leku przed smierc...
ewre • 2015-08-08 10:37:57
Nigdy nie było tzw. plemion polskich.Albo plemion lechickich. Polanie nie byli i nie są ...
Wojciech • 2015-07-26 21:10:45
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Odżywianie się:

Protisty dzielimy na :

1. autotroficzne (samożywne), czyli protisty roślinopodobne, które dzięki obecności chloroplastów mogą przeprowadzać fotosyntezę, zawierają różne barwinki fotosyntetyczne – chlorofil a, b, c, d, fikobiliny, karotenowce (karoten, likopen, ksantofil); materiałem zapasowym jest skrobia, paramylon, glikogen, chryzolaminaryna, manitol lub tłuszcz;

2. heterotroficzne (cudzożywne):

protisty zwierzęce to drapieżniki, saprofity lub pasożyty;

protisty grzybopochodne są saprofitami, wchłaniającymi substancje pokarmowe (martwą materię organiczną) z otoczenia;

3. miksotrofy, które w zależności od panujących warunków mogą być samożywne (na świetle) lub cudzożywne (przy braku światła);

Sposoby pobierania pokarmu:

wchłanianie – przenikanie przez błonę substancji na zasadzie transport biernego lub aktywnego;

pinocytoza – pobieranie drobin lub większych cząsteczek pokarmowych rozpuszczalnych w wodzie; polega na tworzeniu kanalików pinocytarnych zakończonych wodniczką pokarmową; kanaliki „wciągają” substancję pokarmową która następnie jest trawiona wewnątrz wodniczki połączonej z lizosomom;

fagocytoza – pobieranie dużych cząstek pokarmowych, całych

Polecamy również:

  • Znaczenie protistów

    Pozytywne: 1. glony są najważniejszymi producentami materii organicznej wód; 2. glony jadalne są wykorzystywane do celów kulinarnych;

Przepisz kod:
wczytaj nowy