Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Procesy życiowe protistów

Ostatnio komentowane
niech twardo sprawuja swoj urzad
kasia • 2017-07-20 17:16:17
Najwyższy czas skonczyc z bezprawie a sędziów którzy są polityczni wyrzucić z zawodu...
Maria • 2017-07-14 10:13:27
Czyli pisze coma jako pierwsza ?! EKSTRA !!!!!!!!!!!! Nie czytałam tego ale oglądałam...
Eliska_Karisska • 2017-07-03 19:07:42
Kosowo zajmuje bardzo szczególne miejsce w serbskiej mitologii narodowej i trzeba o tym p...
Michał • 2017-06-25 17:26:15
genialne
bobo • 2017-06-20 19:33:18
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Procesy życiowe protistów

Odżywianie się:

Protisty dzielimy na :

1. autotroficzne (samożywne), czyli protisty roślinopodobne, które dzięki obecności chloroplastów mogą przeprowadzać fotosyntezę, zawierają różne barwinki fotosyntetyczne – chlorofil a, b, c, d, fikobiliny, karotenowce (karoten, likopen, ksantofil); materiałem zapasowym jest skrobia, paramylon, glikogen, chryzolaminaryna, manitol lub tłuszcz;

2. heterotroficzne (cudzożywne):

protisty zwierzęce to drapieżniki, saprofity lub pasożyty;

protisty grzybopochodne są saprofitami, wchłaniającymi substancje pokarmowe (martwą materię organiczną) z otoczenia;

3. miksotrofy, które w zależności od panujących warunków mogą być samożywne (na świetle) lub cudzożywne (przy braku światła);

Sposoby pobierania pokarmu:

wchłanianie – przenikanie przez błonę substancji na zasadzie transport biernego lub aktywnego;

pinocytoza – pobieranie drobin lub większych cząsteczek pokarmowych rozpuszczalnych w wodzie; polega na tworzeniu kanalików pinocytarnych zakończonych wodniczką pokarmową; kanaliki „wciągają” substancję pokarmową która następnie jest trawiona wewnątrz wodniczki połączonej z lizosomom;

fagocytoza – pobieranie dużych cząstek pokarmowych, całych

Polecamy również:

  • Znaczenie protistów

    Pozytywne: 1. glony są najważniejszymi producentami materii organicznej wód; 2. glony jadalne są wykorzystywane do celów kulinarnych; Więcej »

Komentarze (0)
1 + 4 =