Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Liść

Ostatnio komentowane
przydatne
Driskon • 2017-02-26 19:53:44
po co wy dzielicie artykuły na miliard stron? co to, jeden kB internetu kosztuje tyle co ...
Janusz • 2017-02-26 17:11:04
Dzięki
Bot • 2017-02-26 16:25:54
GEOMETRIA:-)
K • 2017-02-23 20:39:53
Wszystko dobrze opisane
Penisiarz123 • 2017-02-23 18:21:32
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Liść

Liść jest organem wegetatywnym będącym częścią pędu. Zawiązki liści znajdujące się w zarodku to liścienie (liście zarodkowe). Dwuliścienne jak sama nazwa wskazuje posiadają dwa liścienie a jednoliścienne jeden.

Budowa morfologiczna liścia:

Typowy liść zbudowany jest z:

1. blaszki – spłaszczona grzbietobrzusznie, jest pojedyncza lub złożona; ma różne kształty; na blaszce widoczne są nerwy (zawierające wiązki przewodzące) w śród których wyróżniamy nerw główny i odchodzące od niego nerwy boczne; w blaszce liściowej wyróżnić możemy nasadę, wierzchołek i brzeg, które mogą mieć różne kształty;

nasada liścia: klinowata, zaostrzona, ucięta, sercowata, strzałkowata, oszczepowata, uszata, przerośnięta;

wierzchołek liścia: zaokrąglony, stępiony, tępy, ucięty, wycięty, zaostrzony, ostry, sztyletowaty, szczeciniasty;

brzeg blaszki liściowej: cały, piłkowany, karbowany, ząbkowany, falisty, postrzępiony;

unerwienia blaszki liściowej: dłoniaste (z nasady blaszki odchodzi klika nerwów głównych), pierzaste (jeden nerw główny od którego odchodzą nerwy boczne), równoległe (brak nerwu głównego, nerwy schodzą się w wierzchołku liścia) widlaste (nerwy na końcu dichotomicznie rozgałęzione);

Polecamy również:

  • Budowa anatomiczna liścia

    W budowie anatomicznej liścia roślin okrytonasiennych wyróżnić możemy trzy podstawowe tkanki: okrywającą, miękiszową i przewodzącą. Więcej »

  • Modyfikacje liści

    Liście spichrzowe są grube i mięsiste, magazynują substancje zapasowe np. u cebuli lub wodę u sukulentów liściowych (aloes, kaktus). Liście spichrzowe cebuli (białe, żółte lub fioletowe) gromadzą substancje odżywcze wyprodukowane latem przez zielone liście asymilacyjne. Więcej »

Komentarze (0)
4 + 3 =