Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Klasyfikacja enzymów

Ostatnio komentowane
Super jasno,zwiezle i na temat :)
Olciagw • 2016-09-28 08:38:16
Dobre
nikolas • 2016-09-27 20:21:23
fajne 10/10 polecam stano mi , dzinekuje pani telec ssie pae
michas dyktator • 2016-09-27 18:46:30
może być
jrjtyjarujyok7wte4rytuji7ys • 2016-09-27 15:11:00
nie
ja • 2016-09-27 13:16:41

Biologia

Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Klasyfikacja enzymów

oksydoreduktazy – katalizują reakcje typu redox – utleniania i redukcji (dehydrogenaza mleczanowa)
transferazy – katalizują przenoszenie grup funkcyjnych (transaminaza glutaminianowa)
hydrolazy – katalizują reakcje rozkładu złożonych związków organicznych do prostych zachodzące z udziałem wody (enzymy trawienne przewodu pokarmowego)
liazy – katalizują reakcje rozpadu bez udziału wody - rozrywanie wiązań węgiel-węgiel, wegiel-azot, wegiel-tlen (dekarboksylazy)
izomerazy – katalizują reakcje przekształceń wenątrzcząsteczkowych (izomeraza fosfofruktozy)
ligazy – katalizują reakcje syntez (polimeraza DNA)

Czynni wpływające na aktywność enzymów:

1. temperatura – każdy enzym działa w określonej temperaturze; podwyższenie temperatury przyspiesza pracę enzymów, jednak zbyt wysoka temperatura (40° C) niszczy enzymy

2. pH (odczyn) – enzymy działają w określonym środowisku (większość z nich najlepiej działa przy pH równym 4, 4)

3. stężenie substratu – wzrost stężenia substratu (do określonej wartości) powoduje wzrost aktywności enzymu

4. aktywatory – substancje, które po przyłączenie do centrum aktywnego enzymu zmieniają jego kształt i polepszają wiązanie substratu

5. inhibitory – hamują aktywność enzymu;

inhibicja kompetencyjna – zachodzi gdy inhibitor, który jest podobny do substratu wiąże się z enzymem (zamiast substratu) w miejscu jego centrum aktywnego.; ten rodzaj hamowania można znieść przez zwiększenie stężenia substratu;

inhibicja niekopmetencyjna – zachodzi gdy inhibitor jest niepodobny do substratu; wówczas inhibitor i substrat mogą się jednocześnie wiązać z enzymem, gdyż ich miejsca wiązania nie zachodzą na siebie, ten rodzaj hamowania nie można znieść przez zwiększenie stężenia substratu

Polecamy również:

  • Oddychanie wewnątrzkomórkowe

    Oddychanie komórkowe polega na utlenianiu  związku organicznego (najczęściej glukozy) z wytworzeniem energii która zostaje zmagazynowana w postaci ATP (cześć energii zostaje rozproszona w postaci ciepła). Więcej »

  • Fotosynteza

    Fotosynteza jest procesem chemicznym, który prowadzi do powstania związków organicznych z prostych substancji mineralnych kosztem energii świetlnej i przy udziale barwników asymilacyjnych. Więcej »

  • Chemosynteza

    Chemosynteza jest to proces syntezy związków organicznych z dwutlenku węgla i wody kosztem energii chemicznej wytworzonej w czasie utleniania prostych związków nieorganicznych lub zredukowanych połączeń węgla. Proces ten... Więcej »

  • Tłuszczowce i związki azotowe – przemiany

    Źródłem energii użytecznej biologicznie oprócz glukozy mogę być też inne związki organiczne zawarte w pokarmie. Doskonałym paliwem biologicznym są kwasy tłuszczowe, (które zawierają wiele atomów wodoru), rzadziej natomiast utleniane są aminokwasy. Więcej »

5 + 3 =