Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Funkcje lipidów i ich pochodnych

Ostatnio komentowane
Jej
Nie • 2017-05-25 07:48:33
fajne
sasza • 2017-05-25 06:05:41
sadsadsa
dsadasdsa • 2017-05-24 19:09:12
bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bl...
BLA • 2017-05-24 18:52:36
co było pierwsze kura czy jajko jakby się zastanowić to wiadomo że jajko
jack • 2017-05-24 18:47:18
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Funkcje lipidów i ich pochodnych

• Stanowią materiał energetyczny i zapasowy (tłuszcze właściwe)
Budują plazmolemmę i inne błony występujące w komórce (głównie fosfolipidy, w mniejszym stopniu glikolipidy i cholesterol)
• Pełnią funkcję termoizolacyjną (tkanka tłuszczowa zwierząt chroni przed nadmierną utratą ciepła)
• Biorą udział w przekazywaniu sygnałów z otoczenie do wnętrza komórki
• Są rozpuszczalnikiem witamin A, D, E, K ( tłuszcze właściwe)
• Pełnią funkcję regulacyjną (prostaglandyny, hormony sterydowe kory nadnerczy i gonad)
Zabezpieczają rośliny przed nadmierną utratą wody (woski na powierzchni owoców i liści)
• Stanowią warstwy ochronne u zwierząt (woski na skórze, włosach, piórach)
• Biorą udział w fotosyntezie (karotenoidy)
• Są prekursorem witamin (β-karoten witaminy A, cholesterol witaminy D)
• Są składnikiem ściany komórkowej niektórych bakterii (lipopolisacharydy w ścianach bakterii Gram -)

Polecamy również:

  • Sacharydy

    Sacharydy (węglowodany, cukrowce) to zróżnicowana grupa związków organicznych składających się trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu.  Więcej »

  • Sole mineralne

    Sole mineralne to nieorganiczne związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych. Stanowią od 2 do 4 % suchej masy organizmu. Sole dzielimy na rozpuszczalne w wodzie (w soku komórkowym i płynach pozakomórkowych) i sole występujące w formie... Więcej »

  • Białka

    Białka są wielkocząsteczkowymi polimerami zbudowanymi z liniowo połączonych cząsteczek aminokwasów. Są nazywane cząsteczkami życia, gdyż budują wszystkie organizmy (ich obecność stwierdzono we wszystkich komórkach żywych, a nawet u wirusów) i odpowiadają za przebieg ich... Więcej »

  • Budowa wody i znaczenie wody

    Woda jest nieorganicznym związkiem chemicznym będącym podstawowym składnikiem każdego organizmu. Stężenie wody w komórce zależy od wieku i aktywności organizmu (przeciętnie wynosi 60-70%). Najwięcej wody w organizmie człowieka znajduje się w płynach ustrojowych (w krwi i limfie), a najmniej w tkance... Więcej »

  • Rodzaje wiązań chemicznych i oddziaływań chemicznych

    Wyróżniamy wiązania silne (wiązania kowalencyjne, jonowe) i wiązania słabe, zwane oddziaływaniami (oddziaływania wodorowe, siły van der Waalsa). Wiązania kowalencyjne są to silne wiązania, które powstaje między atomami posiadającymi niesparowane elektrony walencyjne. Polegają... Więcej »

Komentarze (1)
3 + 5 =
Komentarze
agnes • 2017-02-02 18:44:19
Bardzo przydatne! Polecam :)