Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Budowa aminokwasów i właściwości aminokwasów

Ostatnio komentowane
Słabo
JD • 2016-09-30 06:38:48
idiotyczne
siema123 • 2016-09-29 14:00:50
Co oznacza, że dane połączenie jest "szczególnie korzystne"?
ciekawy • 2016-09-29 10:33:28
Super jasno,zwiezle i na temat :)
Olciagw • 2016-09-28 08:38:16
Dobre
nikolas • 2016-09-27 20:21:23

Biologia

Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Budowa aminokwasów i właściwości aminokwasów

Budowa aminokwasów

Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zawierające dwie grupy: aminową (-NH2) i karboksylową (-COOH), które wiązaniami kowalencyjnymi przyłączone są do centralnie położonego atomu węgla. Grupa aminowa ma charakter zasadowy (może przyłączyć kation wodorowy H+), a grupa karboksylowa ma charakter kwasowy (może odszczepić kation wodorowy H+). Do atomu węgla przyłączony jest także atom wodoru i charakterystyczny podstawnik (łańcuch boczny aminokwasu), który określany jest umownie jako R.

 Budowa aminokwasu
Schemat budowy alfa-aminokwasu 

Właściowości aminokwasów

W roztworach wodnych aminokwasy występują w formie jonów (na skutek przegrupowania protonu z grupy COOH na NH2). W zależności od pH aminokwasy mogą mieć charakter kwasowy lub zasadowy są wiec związkami amfoterycznymi.

Klasyfikacja aminokwasów ze względu na :

1. Charakter chemiczny (odczyn):
obojętne (aminokwas nie posiada dodatkowych grup aminowych ani karboksylowych np. glicyna, alanina)
kwasowe (aminokwas posiada dodatkowe grupy karboksylowe np. kwas asparaginowy, kwas glutaminowy)
zasadowe (aminokwas posiada dodatkowe grupy aminowe np. lizyna, arginina, histydyna)

2. Rodzaj podstawnika:
• łańcuchowe (np. glicyna, alanina, walina)
pierścieniowe (np.

Polecamy również:

  • Struktura białek

    Struktura pierwszorzędowa to kolejność (sekwencja) poszczególnych aminokwasów w łańcuchu peptydowym. Jest stabilizowana wiązaniami peptydowymi. Więcej »

4 + 5 =
Komentarze
ok • 2015-04-23 15:06:39
OK